Kohalikke otsuseid peaksid tegema kohalikud inimesed

See lugu ilmus Delfi Rahva Hääles juba juunikuus, kuid unustasin selle siia varem riputada.

Kedagi ilmselt ei üllata, et Tallinna Televisioon sai jälle 500 000 eurot juurde, see on põhjatu auk, kuhu raha antakse lihtsalt küsimise peale, nagu selgub uudistest. Isekeskis oma mtü-lastega lõõpisime, et see raha läheb nüüd selleks, et hakata vaatajatele peale maksma, et kuidagi seda 0,2% vaadatavust kunstlikult tõsta ja summasid õigustada. Kuid asi on naljast kaugel.

 Mäletan, et eelmise aasta lõpul sai linnaeelarve vastuvõtmisel lugeda järgmist: „Kendra mainis, et kui tänavu sai Tallinna TV koos lisaeelarvetega linnalt 2,4 miljonit eurot, siis järgmisel aastal jääb see summa täpselt samaks. Finantsdirektori sõnul oligi Tallinna TV just niisugust raha küsinud.“ (http://www.tallinnapostimees.ee/642454/tallinna-tuleva-aasta-eelarve-on-474-miljonit-eurot/) Pelgalt viie kuuga on aga selgeks saanud, et see summa ikkagi polnud piisav.

 Oleme lugenud ka linna absurdsetest ponnistustest, kuidas tahetakse rajada munitsipaalgolfiväljakut, küll rabasse, küll karjääri... Kelle huvides? Milline Keskerakonda toetav ärimees tegeleb golfiga? Sotsiaaldemokraadist Jaak Juske Facebooki seinalt (märtsikuust 2012) võib leida näiteks järgmise arvamusavalduse Kaia Jäppinenilt, kes varem Tallinna linnas selle valdkonnaga tegeles: “Head sõbrad! Linnavalitsuse endise liikmena ja spordivaldkonna eest vastutajana, ka muidu paadunud spordiinimesena ja väga suure golfi-fänni ja mängijana pean hetkel arutamisel olevat küsimust Väo karjääri golfiväljaku rajamisest absurdini... küündivani. Meil Tallinnas on sada korda olulisemaid spordivaldkonna küsimusi – seda nii rajatiste kui spordi rahastamise osas, mis vajavad põhimõttelist ja poliitilist otusust. Golf oli, on ja jääb elitaarseks spordialaks ning ei saa mitte kunagi rahvaspordiks ega Eesti kaubamärgiks.”

Nüüd aga on lastesse investeerimise sildi all tehtud rahalised skeemid Urmas Sõõrumaa kasuks, 14. juuni Eesti Päevaleht kirjutab järgmiselt: “Seega läheb 7,85-miljonilisest lisaeelarvest lausa 3,5 miljonit Urmas Sõõrumaaga seotud ettevõttele.” Täisteksti võib igaüks lugeda siit: http://www.epl.ee/news/eesti/tallinna-lisaeelarvest-laheb-suurim-tukk-urmas-soorumaale.d?id=64538972. Lasteaedades said aga direktorid endile uue ametijuhendi, kus öeldakse lahtris “Koostöö huvigruppidega ja suhtlemine avalikkusega” nii: “Lasteasutus on esindatud kooskõlas Tallinna linna huvidega ning ei kahjusta lasteasutuse ja Tallinna linna mainet”. Meie MTÜ jaoks kõlab see nii: kui teil on midagi puudu või halvasti, siis hoiate oma suud kenasti lukus ja olete truud oma valitsejatele.

 Eks kõik see, mida me meediaveergudel näeme ja mille üle me kohvitassi taga ahastame, vii välja ikka sama probleemini: erakondade rahastamine. Erakonnad on muutunud niivõrd sõltuvaks rahast, et on avalik saladus, et süsteem käib just nii: mina võimul olles loon sulle võimalused maksumaksja rahaga, sina pärast (või ka enne) toetad erakonda rahasüstiga. Klassikaline JOKK. Mida aga kodanikud sellest võidavad? Erakonnalogoga pastakaid ja õhupalle ning utoopilisi lubadusi järgnevaks neliaastakuks... ning kuumaastikku meenutavad asfalttee-laadsed tooted.

 Kirjutasin maikuu Postimehes sellest, kuidas seltsid seisavad kohalike eest palju paremini kui valituks osutunud parteilased (http://arvamus.postimees.ee/832718/brit-kerbo-asumiseltsid-voiksid-valimisliitudena-pakkuda-alternatiivi-parteidele/), nüüd kordan oma mõtet: kohalikku elu peavad korraldama kohalikud elanikud, kes teavad täpselt, kust on puudu jalgrattatee ja kuhu peaks planeerima põhikooli, kas kulutada eelarveraha trükiste tootmiseks või mänguväljakute rajamiseks. Kui linnaosavanem on sisse imporditud Loksalt, siis on ka palju tahta temalt, et ta tunneks kohalikku ajalugu ja vajadusi. Linnaosavanemaks valitu peaks olema selle linnaosa elanik.

Kui homme oleksid valimised, ei saaks ma valima minna, sest minu jaoks on olemasolevate valikute maine haihtunud. Ometi on valima mitte mineminegi valiku tegemine ja seda üks tubli kodanik endale lubada ei tohiks. Küll aga tahaksin ma end esindama valida kohalikku Kaarlit või Erikut. Seda valikut mul paraku aga pole.

Kommentaarid

Populaarsed postitused