Narri naise tegusid, mitte tema kostüümi


Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.
(Eleanor Roosevelt)


Meie riigis on kombeks naispoliitikuid ja eriti feministlike sõnavõttudega avalikkusesse astuvaid naisi kritiseerida lähtudes mitte nende teenetest, seisukohtadest või argumentidest, vaid välimusest, east, riietusest, perekonnaseisust ja oletatavast seksuaalse rahuldamatuse astmest (Masso 2001: 165). Glicki ja Fiske järgi on soostereotüübid ettekirjutusi tegevad ja dikteerivad, millised grupi liikmed olema peavad ning kui neid ettekirjutusi ei täideta, saavad grupi liikmed karistatud (Glick ja Fiske 1999).

Meespoliitikut, kes on mingil põhjusel ebaõnnestunud või vääritu teoga hakkama saanud, ei süüdistata avalikkuses sellepärast, et ta on mees, vaid sellepärast, et ta on kehv poliitik. Näiteks ei öelda kunagi, et meespoliitik N-i korruptiivsuse põhjuseks on asjaolu, et ta on mees. Küll aga tuuakse näiteks naisministri ebaõnnestunud poliitika põhjuseks sageli seda, et ta on naine, mitte ei öelda lihtsalt, et ta on vilets poliitik. (Kaldoja 2006: 17)

Normist kõrvalekaldumine pälvib alati huvi, kuid kuna naiseksolemise normid on rangemad, siis tekitab naise mis tahes kõrvalekalle suuremat elevust, nt ärinaiste puhul algab normirikkumine juba sellest, et nad üldse äris on – nn meeste alal (Pilvre 2000 a). Helen Mayer Hackeri (1951) stereotüübid pakuvad kombinatsiooni naise meeldivusest ja kompetentsi puudumisest (Glick ja Fiske 1999, viidatud Hacker 1951). Mida meeldivam on naine, seda vähem on tõenäoline, et ta võib olla ka tark ja edukas. Kompetentseid naisi võidakse küll austada, kuid neid ei peeta meeldivateks. (Glick ja Fiske 1999) 

Ajakirjandus armastab vastuolu naiste hea välimuse ja tõsiseltvõetava tegevuse vahel. Üllatus, et ilus naine võib ka midagi olulist teha, on sageli põhjuseks, mille tõttu temast saab meediakangelane. Naine, see on tema välimus, ja eriti kehtib see naiste kujutamisel meedias. (Pilvre 2000 a)

Ehk et mida ma tahan öelda ‒ võib kritiseerida ideed, PR-faux pas’sid, või seda, et skandaal on jäänud lahenduseta, aga mitte mingit seost ei ole sellel kõigel sellega, kas inimesel on seljas midagi Dolce & Gabbanalt või tal ripub randmel Gucci kott. Kui ta ei ole nende ostmiseks just linna- või riigikassast raha varastanud, pole see kellegi teise asi.
 

P.S. Meie peas on topeltstandard, kas pole? Meesterahvas hästiistuvas rätsepaülikonnas mõjub kindlasti veenvamalt kui lotendavas kampsikus. 

 
Naine, kes kannab ka edaspidi seljas täpselt seda, mida tahab, olenemata hetketrendidest ja teiste ootustest. Etikett on ainus, millest tuleb kinni pidada.



Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.

Read more at http://www.brainyquote.com/quotes/quotes/e/eleanorroo385439.html#XjMATJvUmZYAhmod.

Kommentaarid

Populaarsed postitused