Mitmepealise lohe silmakirjalik streik ehk Tallinna “toetus” õpetajatele

See oli aasta 2011 märtsikuus, kui MTÜ Kodaniku Hääl alustas oma kampaaniat “Raha lasteaedadele”. Nüüd pälvisime tehtud töö eest EMSL-ilt tiitli Aasta Hääl. Suur au ja suur rõõm, kui seda ei varjutaks kurvastus, et Tallinn ei ole terve aasta jooksul mitte millestki õppust võtnud – ei argumentidest, mis räägivad lisarahastuse vajadusest, ei allkirjadest, mis kogutud tuhandetelt, ei varisevatest lasteaedadest ega ka hukkunud lapse loost.

Avalik arvamus? Pähh, nad sülitavad selle peale, sest nende valijad on mujal. Ja teises infoväljas. Nii tuleb jätkuvalt ja jätkuvalt tööd teha, et kodanikke harida. Ütlesin eile Riigikogu Valges saalis autasustamise tänusõnades, et “kui sa ei saa muuta valitsejaid, siis püüa muuta valijaid, kodanikuhariduse kaudu”. Ja jään selle juurde. Olgu keeleks eesti või vene, inimesed peavad teadma, kuidas neid lihtlabaselt petetakse, nende raha toretsevaks enesereklaamiks raisatakse.

Tallinn on kui mitmepealine lohe, ei jõuagi midagi ära raiuda, ainult viibutad mõõgaga õhus, kui juba mitu uut sigatsevat pead on juurde vohanud. Alles ma mõtlesin, et pean kirjutama ühest teemast, kui juba on kaks-kolm teemat selle kõrvale kerkinud. Väsitamistaktika näib isegi pisut toimivat, ilmselt katkuvad kõik Tallinna kodanikuaktivistid kodus juukseid, kui järjekordset avalikku huvi eiravat planeeringut näevad, kui totra küsimuse küsimisele raisatakse võimu poolt sadu tuhandeid eurosid (viimase KAHE aasta 131 (!) lasteaia investeeringurahad...), kui maksumaksja raha kanditakse supsti oma erakonna võlausaldaja rahakotti (http://www.tallinnapostimees.ee/761980/tasuta-uhissoidukite-kusitluse-reklaami-teeb-keskerakonna-suurim-volausaldaja/).

Ja nüüd tagatipuks kaaperdatakse veel ka õpetajate streik! Las ma toon teile näiteid, mida on lasteaiaõpetajad eelmisel aastal kirjutanud Tallinna linna käitumise kohta, ja hindame siis koos, kas nad on ikka nii puhtad poisid, kui praegu paista tahavad ja kes on süüdi Tallinna lasteaiatöötajate viletsas olukorras:

1) Et päästa Tallinna linna eelarve nn masuajal 2009, võeti meil palku ja koormust vähemaks. See “trikk” tehti väga osavalt enne uut töölepinguseadust. Juhataja (praegu direktor) lubas, et kui ajad paremaks lähevad, siis saame oma koormuse-palga tagasi. Nüüd väidab direktor, et Haridusamet ON KEELANUD anda lasteaiaõpetajatele tagasi 1,0 kohta.
2) Pidevalt räägitakse sellest, et Tallinnas ei ole lasteaiaõpetajate palka vähendatud, kuid vaikitakse sellest, et töökoormust on tublisti kärbitud, millega seoses vähenes ka palk. Samas on töökohustusi juurde pandud. Lisaks koondati võimlemisõpetaja, kelle töökohustused langesid samuti rühmaõpetajale.
3) Pealinnas vähendati seoses linnavalitsuse rahakärbetega lasteaedade rahastamist. Seoses sellega töötavad meie maja pedagoogid 0,75 ametikohaga, mille eest saame naeruväärset palka. Millal saavad lasteaiaõpetajad oma täiskoormuse tagasi? Lisaks sellele koondati palju häid spetsialiste, sealhulgas liikumisõpetaja. Liikumistunde peavad andma õpetajad, kes töötavad niigi vähendatud palgaga.
4) Kas olete kursis, et Tallinna lasteaiaõpetajad peavad käima tööalasel koolitusel oma vabast ajast? Kas see pole mitte töölepinguseaduse rikkumine? Samas ei saa jätta ka koolitusel käimata, kuna 5 aasta jooksul tuleb läbida 160 koolitustundi. Juhataja ütleb, et lihtsalt raha ei ole, et maksta asendustundide eest.
5) Miks Haridusamet ei võta midagi ette direktoriga, kelle juhitavast lasteaiast on viimase 2 õppeaasta jooksul töölt lahkunud 25 inimest? Kas te peate seda loomulikuks, et direktor püüab vabaneda mittesoovitavatest töötajatest põhimõttel, et eesmärk pühitseb abinõu?
6) Miks korraldab Tallinna Haridusamet lasteaia direktoritele võistlusi (parim õpikeskkond, toitlustus jne)? Kus siis ambitsioonikamad rabelevad nii, et veri ninast välja, et saada aukiri ja soe käepigistus. Ilus elu on, aga vaid PABERIL! Raha ju keskkonna parendamiseks ei ole ja õpetajad peavad "lastevanematega koostööd tegema". Võidab see, kes end rohkem kiita suudab. Hea õpikeskkond ei saa olla lasteaias, mille rühmades, on 24 3-aastast 1 täiskasvanu vastutusel (õpetaja abi ei vastuta õpetamise-kasvatamise, laste arengu, lastevanematega koostöö jne eest)) – see on karjatamine.
7) 1. Kuidas selgitate olukorda, kus lasteaiaõpetaja asendamisel ei tohi asendust tasustada 1,5-kordselt vaid pakutakse vaba aega? Selline olukord on viinud nüüd selleni, et enamik õpetajaid saavad oma vabad päevad kätte suvel ja need vähesed, kes jäävad tööle, peavad töötama suvel nii, et rühmas on umbes 50 last nimekirjas.
2. Kuidas selgitate olukorda, kus lasteaiaõpetajate töökoormust vähendati 1,0´lt 0,75´ni nii, et direktor ähvardas, et kui uuele töölepingule alla ei kirjuta, siis pean sind koondama. Ja kui vähendati töökoormust, siis miks ei vähendatud samavõrra töökohustusi (hetkel on õpetajatele hoopis töökohustusi juurde lisatud)?
3. Lasteaedades on laste arv rühmas tõusnud kohati isegi 26-ni! 6-rühmalise lasteaia personal teeb tegelikult ära 7-rühmalise lasteaia töö, ilma, et nad selle eest töötasu juurde oleks saanud! Kuidas te sellist olukorda selgitate? Ja ärge hakake sellist lahendust põhjendama, et keskmiselt ei käi lapsi nii palju kohal, sest õpetajatelt nõutakse kõigi nimekirjas olevate laste kohta kõikvõimalikke aruandeid ja muid pabereid, arenguvestluseid jne.
8) Lasteaedades on ikka asi nutune. 2010. aasta kärpega oli eelarvest 70 000 krooni puudu. Koondati kõik abitöölised, õpetajate koormust vähendati, kaotati kollektiivpuhkus (sest sellisel juhul saab terve suve eest kohatasu küsida). Sellel aastal jäi eelarve samaks – puudujääk on 100 000 krooni. Keda nüüd koondatakse? Või pannakse üldse rühmad kokku ja õpetajad hakkavad poole kohaga kordamööda lapsi karjatamas käima? Just nimelt karjatamas, sest kuidas teisiti saab nimetada olukorda, kus rühmad on pearaha saamise nimel viimse piirini täis topitud ning õpetaja aeg kulubki peamiselt laste riidesse panemisele, riidest lahti võtmisele, pesema, sööma ja magama ajamisele. Palju seal individuaalsele lähenemisele ja tähelepanule aega jääb, on iseasi. Ja ega pole mõtetki ju tegelikult õppetegevust oodata – õppematerjalideks niikuinii raha poleks, kui lapsevanemad seda ei korjaks. No ja tegelikult pole mõtet ka mänguasju osta, sest voodeid täis rühmas mängimiseks ruumi polegi.
Kas õpetajad julgevad midagi öelda? Ei julge. Kas juhataja suvatseb midagi öelda kõrgemale poole? Ei suvatse ning ütleb ka otse välja, et siis võib ta oma kohast ilma jääda. Kui mõni lapsevanem julgeb ettepaneku teha, et tuleb linnavalitsusele pöördumine teha, et lasteaia eelarvest ei ole võimalik kõiki lasteaia kulusid kanda, siis palutakse lasteaia rühma, et seda lapsevanemat rühma hoolekogu esindajaks ei valitaks ... Haridusametist saab ju noomida, kui ei suudeta oma hoolekogu vait hoida.


Hirmuõhkkond lapsi karjatades – nii võiks vist nimetada seda pilti, mida kirjeldavad Tallinna lasteaedade töötajad. Seega, head inimesed, ärge uskuge, kui Tallinna linnavõim püüab jätta muljet, et kogu koorem olukorra eest on valitsuse õlul. On ju selgelt näha, et nii, nagu on prioriteedid paigast Toompeal, nii on need paigast ka Tallinnas, kus linnapea enesereklaam on tähtsaim tegevus, mille jaoks alati raha leitakse. Pealinna maksumaksja raha. Sinu raha.

Kommentaarid

  1. Mulle ei mahu see viimane kampaania enam üldse pähe. Erakanalitel reklaamitakse seda, et kulla tallinlane tule hääleta tasuta ühistranspordi poolt...nagu mingisel põlvamaa memmel või saaremaa taadil oleks sellest sooja või külma. Oma kanalist jäi ilmselgelt väheks kuna nende 4 inimese hääl, kes seda vaatavad kukutaks selle hääletuse läbi. Tõsine potiäss on ikka pätsike.

    VastaKustuta
  2. Lisaks oman otsest kokkupuudet selle lasteaia töötajate probleemiga...nimelt ämm on kasvataja ühes kesklinna lasteaias ja selleasemel, et oma lapselapsi hoidma tulla laupäeval peab ta viibima kohustuslikul koolitusel. ja seda muidugi just sellepärast, et nädala sees koolitus tuleks kinni maksta asendaja näol aga laupäevad ju tasuta käes tööandjale.

    VastaKustuta
  3. Paraku need kurvad kirjad ja kurjad pahandamised ei jõua siit lehelt sinna kus nad mõjuksid. Loevad need kes hoolivad aga otsustavad need kes ei hooli.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused